Technologiczne osuszanie pomieszczeń

oszuszanie technologiczne

Występowanie wilgoci w nowo budowanym obiekcie jest zjawiskiem normalnym, gdyż wszelkie prace wykończeniowe, takie jak tynkowanie, wylewanie posadzek, kładzenie gładzi szpachlowych czy prace malarskie, zużywają duże ilości wody.

Jednocześnie należy pamiętać, że w ramach tych prac zakłada się również szczelne okna i drzwi, co wręcz uniemożliwia pozbycie się wilgoci. Budynek oddany do użytku w takim stanie będzie generował niezwykle wysokie koszty, ponieważ ogrzanie zawilgoconych pomieszczeń wymaga 50 % więcej energii, niż zazwyczaj.

Dlatego w takich przypadkach nasza firma MerMar z siedzibą w Gdańsku i Katowicach oferuje usługi osuszania technologicznego, które pozwala na odparowanie nadmiernej wilgoci w stosunkowo krótkim czasie.

Wykorzystywany przez naszą firmę sposób na osuszanie technologiczne pozwala na przyspieszenie prac wykończeniowych. Dzięki temu w jeszcze krótszym czasie można oddać budynek do użytku.


Korzyści ze stosowania osuszaczy w trakcie budowy:

  • krótszy czas realizacji inwestycji budowlanych, a tym samym obniżenie kosztów inwestycji
  • możliwość lepszego rozplanowania prac wykończeniowych bez zbędnych przestojów
  • skrócenie czasu odsychania tynków, wylewek itp.
  • brak pojawienia się zjawiska kondensacji pary wodnej
  • możliwość wykonywania prac wykończeniowych w trakcie osuszania
  • zabezpieczenie przed pojawieniem się grzybów i pleśni

W ramach usługi oferujemy:

  • przeprowadzenie pomiarów wilgotności przed i po wykonaniu usługi
  • dostarczenie oraz montaż urządzeń
  • stały monitoring przebiegu procesu osuszania
  • atrakcyjne ceny dla firm z branży budowlanej

Czas osuszania:

  • suszenie mieszkania o powierzchni 60 m2 przy użyciu 2 osuszaczy i wentylatorów będzie trwał 7-14 dni
  • suszenie domu jednorodzinnego o powierzchni 170–200 m2 przy użyciu 4-5 osuszaczy i wentylatorów będzie trwał 14–21 dni

Proces osuszania wilgoci w nowym mieszkaniu lub domu uzależniony jest od stanu zawilgocenia oraz jego powierzchni: